Burgundisk köttgryta-boeuf bourguignon



Ca 4 port

700-800g benfritt nötkött t ex högrev, innanlår,fransyska
150 g rimmat fläsk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpurè
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong ( vatten+tärning)
8-10 schalottenlökar(eller syltlök)
200 g färska champinjoner
1 msk pressad citronsaft
Ev hackad persilja
 
Gör så här:

Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar.
Bryn dem i lite matfett i omgångar.
Lägg över dem i en stekgryta efter hand.
Strö över mjöl,salt,peppar och timjan.
Rör om väl.Späd med vin och buljong under omrörning.
Tillsätt tomatpurè,pressad vitlök och lagerblad.
Låt grytan sjuda under lock ca 75 minuter eller längre tills köttet är mört.
Förväll schalottenlökarna och skala dem.
Dela champinjonerna om de är stora.Strimla fläsket.
Stek svampen i lite matfett.
Ringla över citronsaften och stek tills svampen har fin färg.
Stek lök och fläsk var för sig tills de har fin färg.
Lägg ner allt i grytan och låt den koka ytterligare ca 15-20 minuter.
Smaka av och strö ev över hackad persilja.
Servera med kokt potatis eller ris.

Godast är att äta grytan dagen efter.
Då smakar den ännu mer ;-)

/Veronica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0