Rostbiff med potatis och jordärtskockspuré och rödvinsås



Detta är på ett ungefär.

Drygt 1 kg rostbiff
Rapsolja,salt,peppar

Gnid in rostbiffen med olja,salt och peppar och lägg i en ugnsform.
Ställ in i ugnen på 125 grader.Sätt i en stektermometer.
Jag satte den på 65 grader.(Mindre om man vill ha lite rödare eller rosa kött)
Det tog drygt 1 1/2 timme.
Lägg sedan köttet i folie och låt vila en stund.
Spara skyn från formen och det som kommer i folien!!!



Rödvinsås(räcker till ca 4 pers)

Smör
1 rödlök
En halv morot
2 nypor socker(ca 2 msk)
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
Salt,peppar
Sky
Maizenaredning-mörk
En klick smör

Skär löken i tunna skivor.
Skala moroten och skär den i slantar.
Fräs löken och moroten i smöret.Häll i socker och låt det smälta.
Häll på vin,vatten,fond,balsamvinäger och skyn från köttet.
Låt koka i 20-30 min.
Sila sedan såsen och häll tillbaks i kastrullen.
Red den med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Ta av såsen från plattan och lägg i en klick smör.

Potatis och jordärtskockspure(ca 4 små port):

Ca 5-6 jordärtskockor
Ca 5 potatisar(mjölig)
Smör
Vispgrädde
Salt,peppar
Tryffelolja

Koka potatis och jordärtskockor riktigt mjuka.
Häll av vattnet och mixa de sedan i en matberedare eller med mixerstav i kastrullen.
Ha i en klick smör och lite grädde i taget och fortsätt mixa till en slät puré.
Smaka av med salt,peppar och några droppar tryffelolja.

Servera köttet med såsen och potatis och jordärtkockspurén.
Blir det mycket kött över går det utmärkt att använda till t.ex pyttipanna eller någon god pastasås :-)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0