Runda morotslimpor med solrosfrön




2 limpor:

25 g jäst (1/2 paket)
5 dl ljummet vatten
1/2 dl solrosfrön
1/2 msk kummin(jag använde blandade brödkryddor)
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja(jag använde rapsolja)
2 stora morötter
5 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special med fullkorn)
Garnering: vatten solrosfrön
Ugn: 200°

Gör så här:
1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, cirka 37°.
2. Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solrosfrön, kryddor, salt, sirap, olja och de rivna morötterna.
3. Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa i bunken i cirka 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl.
Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem i korgar eller på plåt att jäsa i cirka 30 minuter. Om du har jäst degen i korgar, stjälp sedan upp dem på en plåt. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.


/Veronica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0