Oxfilé med potatisbakelse,konjaksås och karameliserade morötter

 
Detta gjorde jag till nyår 2012.
Vi var 8 vuxna.
Jag ska försöka komma på ungefär hur jag gjorde.
Det räckte bra till 8 pers.
 
1 oxfilé
Salt,peppar
Smör
 
Stek oxfilén runt om i smöret.
Sätt i en termometer och ställ in i ugnen på låg värme.
Beroende på hur lång tid du har på dig.
Jag hade 150 grader men ju lägre desto mörare kött.
Jag satte termometern på 62 grader för de i vårt sällskap ville inte ha det så blodigt.
Slå in köttet i folié och låt det vila medans du gör det andra.
 
Potatisbakelser:
 
2 paket smördeg på rulle
2 askar creme bonjour vitlök
Ca 8 kokta potatisar
I påse riven västerbottenost
1 ägg
 
Rulla ut smördegen.
Bre på ordentligt med färskost.
Riv potatisen och blanda med den rivna osten i en bunke.(spara lite ost till gratinering)
Fördela ost och potatisblandningen på smördegen och rulla ihop till 2 rullar precis som när du gör bullar.
Skär rullarna i bitar och lägg de med skarven neråt på ett bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö på riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
 
Konjaksås:
 
Detta är bara på ett ungefär.
Smaka dig fram.
 
4 sharlottenlökar
Ca 3 dl vatten
Ca 3 msk kalvfond
Ca 5 dl vispgrädde
Konjak(Kanske nån dl)
Salt,peppar
Coloritsoja
Ljus maizena redning
 
Fräs löken i en kastrull.
Häll på vatten,fond och konjak.
Låt koka upp.
Häll i grädde.Smaka av med salt,peppar och ev mer konjak.
Låt koka en stund.
Droppa i några droppar coloritsoja för färgen och red av med maizena.
 
Karameliserade morötter:
 
Skala och skär morötterna i remsor med en potatisskalare.
Fräs de i smör i en stekpanna tills de blivit mjuka.
Strö över lite råsocker och låt sockret smälta ner i morötterna.
Salta och peppra.Smaka av.
 
Servera med ett gott rödvin!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0