Vaniljpannacotta med hallonsirap



Vår dessert nyårsafton 2011.
Underbart god!!

4 port:

5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gelatinblad

Hallonsirap:

200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull.
Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker.
Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda i 15-20 minuter under lock.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar.
Kyl pannacottan minst 3 timmar.

Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det.
När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis.
Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen.
Låt sirapen koka 10-15 minuter.
Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Toppa pannacottan med ett tunt lager hallonsirap och ev några bär.
Jag gjorde även sockergarnityr.

Smält socker försiktigt i en kastrull så att det inte bränns.
försök att inte röra så mycket.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt,tallrik eller något.
Ringla sedan ut fina mönster med det smälta sockret med hjälp av en sked.
Låt stelna(i rumstemperatur går bra) och bryt loss.

Trackback
RSS 2.0