Nypon och hasselnötsbröd med aprikoser

 
2 limpor
 
100 g                    hasselnötter
100 g                    aprikoser, torkade                   
50 g                    jäst
2 dl                    vatten
3 dl                    nyponsoppa
1 msk                    sirap, ljus                   
2 tsk                    salt
1 dl                    rapsolja
2 dl                    rågmjöl, fint                   
12 dl                    vetemjöl

Till formen och garnering:

1 msk                    smör
1 dl                    sesamfrön
 

                              

Hacka nötter och aprikoser.
Smula jästen i en bunke. Värm vatten och nyponsoppa till fingervarmt, 37°.
Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Arbeta in rågmjöl och vetemjöl, spara lite till utbakning.  Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.
Smörj två avlånga brödformar, à 2 liter, med smör. Strö i ca hälften av sesamfröna.
Dela degen i två bitar och forma till två limpor.
Lägg limporna i formarna och låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
Skåra bröden längs med i mitten med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp och låt bröden kallna på galler.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0