Goda limpor



2 st

25 g(1/2 paket) jäst
5 dl ljummet vatten,37 grader
25 g smör eller margarin,rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
2 msk mörk brödsirap (behövs inte enl mig)
750 g(ca 1,4 l) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.
Klicka i matfettet.
Ha i salt och sirap.
Häll i mjölet lite i taget men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Gärna med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar och forma dom till 2 släta limpor.
Lägg dom gärna i bakformar smorda med olja och bröade med t.ex grovt rågmjöl eller lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra dom med en vass kniv och låt dom jäsa under bakduk 30-40 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
Låt dom svalna på galler under bakduk.
Servera med ett gott pålägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0