Porterstek



Ca 4 port

Drygt 700 g högrev
1 flaska porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
7 st torkade enbär
7 st hela svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 st gula lökar
3 st köttbuljongtärningar

Gör såhär: 

Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
Blanda ihop kokspadet i grytan.
Häll i porter,svartvinbärssaft,soja,enbär,svartpepparkorn och timjan.
Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.
Koka upp spadet och lägg i köttbiten.Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1-1 ½ timme.
Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt.
Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt.
Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

Sås:

Sila skyn och häll upp 4 dl av den i en kastrull.
Tillsätt ca 2 dl vatten.
Häll i ca 1 dl grädde.
Koka upp och red av med t.ex med mörk maizena.

Servera med kokt potatis,kokta grönsaker och ev svartvinbärsgelé.
/Veronica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0