Hölökakor



4 stycken

25 g(1 halvt paket) jäst,gärna för söta degar
5 dl mjölk
25 g smör eller margarin,rumsvarmt
2 msk sirap
2 tsk salt
750 g(ca 1,4 l) Kungsörnen lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degskål.
Tillsätt ljummen mjölk och rör om så att jästen löser sig.
Klicka i matfettet.
Tillsätt sirap,salt och mjöl men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250-275 grader.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och rulla dem till bullar.
Kavla ut en kaka i taget ca 25 cm i diameter.
Lägg dem på smord plåt eller med bakplåtspapper.
Nagga väl.
Grädda genast mitt i ugnen i ca 5 min eller tills kakan fått fin färg.
Kavla ut nästa kaka medan den första gräddas.
Låt dem svalna på galler eller mellan bakdukar.

/Veronica


Trackback
RSS 2.0