Köttgryta med indiska smaker

4 personer
600 g benfritt nötkött av bog, fransyska eller innanlår, i 2x2 cm stora tärningar alt. benfritt lammkött av bog, rygg eller bringa
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk av vardera malen kummin,malen koriander och paprikapulver
½ tsk av vardera ingefära,nejlikor,kanel och kardemumma
1 tsk salt
1 burk/pkt krossade tomater
2-3 dl vatten
Gör så här:
Bryn lök och vitlök i en gryta.
Tillsätt köttet och låt det bryna med.
Strö över kryddorna och blanda ned de krossade tomaterna.
Rör om och späd med lite vatten.
Låt alltsammans sjuda på svag värme i ca 2 timmar så att köttet blir riktigt mört.
Smaka ev av med mer kryddor och red av grytan lite.
Lägg upp tillbehören i små skålar och servera till grytan.
Tillbehör: Kokt ris,kokosflingor,russin,fruktbitar (banan, ananas el. mango),naanbröd, paprikabitar,
mangochutney och ev matyoghurt.
Paj med skinka och fetaost

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
Fyllning:
Ca 100 g strimlad skinka
1/2 paket fetaost
Äggstanning:
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
Skär smöret i kuber.Blanda ihop.Gärna med degkrokar.
Ställ kallt en stund.
Tryck ut pajen i en pajform(gärna med löstagbara kanter)
Nagga med en gaffel och ståll in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut pajen och sänk värmen till 200 gradet.
Lägg i den strimlade skinkan och smula i fetaosten.
Häll över äggstanningen.
Grädda i 20-25 min,tills äggstanningen stannat och pajen fått lite färg.
Servera med en sallad.
Salami och brieostpaj

När jag kikat igenom olika recept på denna paj så har jag tyckt att det varit lite väl mycket fyllning och äggstanning i så jag körde på en egen variant som blev super om jag får säga det själv ;-)
Pajdeg:
125 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
Skär smöret i kuber.Blanda ihop.Gärna med degkrokar.
Ställ kallt en stund.
Tryck ut pajen i en pajform(gärna med löstagbara kanter)
Nagga med en gaffel och ståll in i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Fyllning:
100 gram salami
100 gram brieost
Äggstanning:
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
Salt,peppar
Tycker man att man vill ha lite mer äggstanning är det bara att tillsätta ytterligare 1 ägg och 1 dl gräddmjölk.
Skär salamin och brieosten i bitar.
Vispa ihop äggstanningen.
Ta ut den förgräddaden pajdegen.
Sänk värmen till 200 grader.
Lägg i salamin och osten.
Häll över äggstanningen.
Grädda i ca 20-25 minuter(tills stanningen stannat)
Servera med en fräsch sallad.
Chicken tikka masala

Ca 2-3 port
3 kycklingfiléer
1 påse tikka masala kryddmix
2 dl cremefraiche
1 dl vatten
Strimla kycklingfiléerna och bryn dom i en stekpanna.
Rör ihop cremefraiche,vatten och kryddmix.
Häll över kycklingen.
Låt puttra några minuter.
Servera med ris,wokgrönsaker och gärna naanbröd.
Jag brukar byta ut cremefraiche mot cocosmjölk,skippa vattnet och sedan reda av med lite maizena redning.
Ajvarbiffar med fetaoströra

2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Ca 500 g nötfärs
1 ägg
Ca 1 dl mild ajvar relish
Salt,peppar
Blanda mjölken och ströbrödet.
Låt svälla ca 10 min.
Blanda medans färsen med ägget och ajvar.
Ha sedan i ströbrödblandningen.
Salta och peppra.
Blanda om ordentligt och forma till biffar.
Stek på medelvärme.
Servera biffarna med ugnsrostade rotfrukter och fetaoströra.
Fetaoströra:
Ca 2 dl turkisk yoghurt(går även bra med cremefraiche,gräddfil etc)
Ett halvt paket fetaost.
Salt,peppar
Smula ner fetaosten i yoghurten.
Salta och peppra.
Blanda om och låt stå kallt en stund.
Pastasås med rostbiff

Igår gjorde jag en kylskåpsrensning.
Perfekt när man gör pastasås.Man tager vad man haver.
Supergott blev det iaf om jag får säga det själv ;-)
Här kommer väldigt ungefärliga mått :-p
Ca 3-4 port
1 burk lättcremefraiche
1 paket matlagningsgrädde
Ca 1 1/2 msk kalvfond
Ca 1 msk tomatpuré
Ca 2 tsk dijonsenap
Ca 2 tsk röd pesto
Några soltorkade tomater
1 paket färdigskivad rostbiff
Salt,peppar
Maizena redning
Gör såhär:
Koka upp cremefraiche,grädde och kalvfond.
Tillsätt tomatpuré,senap och pesto.
Klipp tomaterna och skär rostbiffen i strimlor.
Lägg ner i kastrullen och låt puttra en stund.
Red av med lite maizena och smaka av med salt och peppar.
Serveras med valfri pasta.
En liten smörgåstårta med skinka och äggfyllning


9 skivor formfranska
Grundblandning:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crenefraiche(den feta)
1/2 dl majonäs
Vispa grädden och blanda med cremefraiche och majonäs.
Lager 1:
3 hårdkokta ägg blandas med lite av grundröran.
Lager 2:
Några skivor rökt skinka blandas med lite mjukost.
Lager 3:
Lager 1 igen
Garnering:
*Grundröra på hela tårtan
*Krossade ostbågar runt om
*Ost
*Skinka
*Tomater
*Gurka
*Vindruvor
*Physsalis
*Salta pinnar
Krämig linssoppa

Ingredienser
4 port
2 1/2 dl torkade röda linser2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
Arla smör-&rapsolja
1 burk passerade tomater, ca 400 g
8 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 gula paprikor(jag hade endast lite till garnering)
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika&chili
rivet skal och saft av 1/2 citron(jag hade ingen.Blev gott ändå)
Om man vill att den blir lite mildare kan man byte ut hälften av cremefraichen mot vanlig cremefraiche.
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs linser lök och vitlök i smör-&rapsolja i en gryta.
Tillsätt tomater,buljong, salt och peppar.
Låt koka 3-5 min under lock.Skär paprikorna i bitar och lägg dem i soppan.
Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 min.
Smaka av med citronsaft. Strö över skalet och servera med bröd.
Biff alá Lindström

Vissa har saltgurka och lök i men min dotter gillar inget av det så saltgurkan serverades vid sidan om och så använde jag lökpulver istället för lök.
Ca 500 gram nötfärs
1 ägg
2 dl mjölk
4 msk ströbröd
Salt,peppar,lökpulver
Ca 2-3 msk dijonsenap
Ca 1 dl hackade rödbetor+ev lite rödbetsspad
Ca 2 msk små kapris
Gör såhär:
Blanda mjölk,ströbröd och kryddor.Låt svälla 10 min.
Rör ihop köttfärsen med ägget,senapen,rödbetorna och kaprisen.
Tillsätt strönbrödblandningen och blanda ihop till en smet.
Forma färsen till biffar och stek på medelvärme tills köttsaften är klar och inte rosa.
Servera med kokt potatis,brunsås och kokta grönsaker.
Laxpudding(med ris)

1,5 dl grötris | |
3 dl vatten | |
1 st fiskbuljongtärning | |
400 g lax,skinn och benfri | |
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde | |
3 st ägg | |
3 msk,hackad dill | |
1 krm svartpeppar | |
1 tsk salt | |
1 msk ströbröd |
Sjud grötriset med vattnet och fiskbuljong under lock ca 25 min.
Låt svalna.
Sätt ugnen på 200°.
Skär laxköttet i tärningar.
Vispa ihop grädde,ägg,dill,peppar och salt.
Blanda laxkuber och det kokta riset med äggstanningen.
Häll allt i en smord, ugnssäker form.
Strö över ströbröd och grädda puddingen 30 min mitt i ugnen.
Kycklingsoppa

Jag tycker att det är roligt att prova nya recept men ibland ändrar jag lite i recepten så att det passar oss bättre.
I detta fall har jag också gjort lite ändringar.
Bl.a skulle det vara potatis i också men det skippade jag.
Orginalreceptet finns på denna matblogg.
2 kycklingfiléer, skuren i mindre bitar
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt grönsakerna och låt dom fräsa med någon minut.
Krydda med curryn och häll på vatten,grädde,fond och risoni.
Låt soppan koka ca 15 minuter.
Servera med bröd.
Corn chicken

Ingredienser
4 port
4 kycklingfiléer1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl Kesella
2 tsk fransk senap
1 1/2 dl cornflakes
Salsaröra:
1 1/2 dl Kesella
1 dl stark salsasås
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. .Lägg kycklingen i en smord ugnsäker form.Salta och peppra.
Blanda Kesella och senap.Bred det över kycklingen.
Krossa cornflakes i en mortel.Strö det över kycklingen.
Stek i mitten av ugnen i ca 30 min.
Blanda Kesella och salsasås.
Servera kycklingen med salsaröran och ugnsrostade rotfrukter.
Laxsås till pasta

Ca 3 port
3 laxbitar(ca 300 g)
Ett paket matlagningsgrädde(250 ml)
100 g philadelphia vitlök och örter
Några soltorkade tomater
Salt,peppar
Ev maizena redning
Koka upp grädden.
Blanda i osten och låt den smälta.
Sänk värmen.
Skär laxen i bitar.
Lägg i den och låt sjuda ca 5 min.
Klipp tomaterna i mindre bitar och lägg ner.
Smaka av med salt och peppar.
Red ev av såsen om den känns för tunn.
Servera med valfri pasta.
Majsbullar med kardemumma

Ca 15 stycken
25 g jäst
25 g smör
2 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 msk Risenta rårörsocker
2 dl Risenta majsmjöl
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm vätskan till 37 grader.
Blanda i kardemumman.
Häll det ljumma degspadet över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt mjölet och blanda tills degen släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Forma degen till runda bullar och lägg i bullformar.
Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
Grädda mitt i ugnen i 3-4 minuter.
Låt svalna under bakduk.