Citronpaj med hallonmaräng

0,5 dl florsocker
1 st ägg
0,5 msk kallt vatten (om det behövs)
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
ägg till pensling
färska hallon till garnering
Hallonmaräng
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon
Mördeg
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Lemoncurd
Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
Sila vätskan och släng skalet.
Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
Vispa samman ägg och gulor.
Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.
Hallonmaräng och montering
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
Fyll pajskalet med lemon curd.
Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.
Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

Gratinerad bakpotatis

Köttfärspanna med risoni


Twixkaka

1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.
Krämig risonisallad

Philadelphialax

(Ställ in laxen när rotfrukterna nästan är klara)
Jordnötssnitt

Vispa smör, jordnötssmör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Dela i två bitar. Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär kakorna i bitar. Låt svalna.
Dumlesnitt

1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 g dumlekolor
Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner i smeten.Hacka dumlekolorna i småbitar och tryck in dem i degen. Dela degen i två bitar. Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader 12-15 minuter. Skär kakorna i bitar. Låt svalna.
Mozzarellabiffar i gräddig sås

1 förp mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i
Sås:
stekskyn
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
Ca 1 msk kalvfond
Gör så här:
Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Lyft upp biffarna och rör ner grädde, philadelphia och fond i steksyn. Låt koka upp och lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta.
Mina krämiga potatis och köttfärsgratäng


Fröknäcke

1 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.Blanda ihop alla ingredienser till en lös deg/smet.
Bre ut degen tunt på en plåt med bakplåtspapper och skär sedan i rutor.
Grädda i mitten av ugnen ca 60 min. Låt svalna och förvara i en burk med lock.
Havreplättar med banan

Ingredienser
- 4 dl havregryn
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm malen kardemumma
- 1 krm kanel
- 1/2 tsk salt
- 3 bananer
- 3 ägg
- 3 msk olja
- 2 msk flytande honung
- Mixa havregryn med stavmixer till ett mjöl.
- Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt.
- Mosa bananer och lägg i en skål.
- Blanda med ägg, olja och flytande honung. Tillsätt mjölblandningen. Rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter.
- Stek plättar av smeten.
Daimpaj

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
125 gram rumstempurerat smör
2 msk socker
1 äggula
Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 krm salt
Garnering : 2 stycken hackade dubbeldajm
Serveras med citrongrädde.
Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka daimen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citrongrädde (Grädde blandat med lite citronskal+saft) eller en god gräddglass.
