Pistagebullar

Ca 20 st
Har inga exakta mått men på ett ungefär100 g mandelmassa
2 dl pistagenötter
50 -100 g rumsvarmt smör
Vaniljsocker
Riv mandelmassan.
Mixa pistagenötterna(utan skal)
Blanda ihop med smör och vaniljsocker till en krämig konsistens som är lätt att bre ut.
Gör samma deg som kanelbullar.
- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 50 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl socker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål.Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker och mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.
Kommentarer
Trackback