Bovetefrallor

30 st bullar. När man bakar med dinkel blir degen rätt kladdig.
Det ska den vara då blir brödet saftigt och smakrikt.
Det här brödet kräver lite förberedelse då bovetet ska svälla i ca 5 timmar. Se nedan.
- 5 dl helt bovete
- 1,5 dl krossat linfrö
- 1/2 dl russin
- 1 dl rivna morötter
- 7 dl hett vatten ca 80 grader
- 1,5 dl ljummet vatten, fingervarmt
- 50 g jäst
- 10-12 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 2 msk sesamfrö
- 2 msk solrosfrön
- 1 tsk salt
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj sedan bovete och russin och tillsätt linfröt. Häll sedan det heta vattnet över och låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta sedan ihop jäst, dinkelmjöl, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men något kladdig deg. Vänd sist ner riven morot. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Går bra att frysa in.
/Veronica